Sadržajna obradba danas i pravci razvoja - Lasić-Lazić, Jadranka (Array, 1998)
U članku se raspravlja o problemu sadržajne obradbe sa stajališta mišljenja, tumačenja i jezika za obradbu i prikaz znanja. To obuhvaća sljedeće: klasifikaciju, predmetizaciju, interpretaciju, jezik za obradbu i prikaz znanja, indeksiranje na prirodnom i umjetnom jeziku, pravila predmetnog indeksiranja i pitanje važnosti novog okruženja, širenje novih tehnologija, Internet, dokumenti u umreženom okruženju i metapodaci. Zašto klasični katalozi nestaju? Promjene su uzrokovane novim tehnolgijama i razvojem znanosti vezane uz predmetnu obradbu. Istarživanje u području prijenosa informacija i korisnici koji trebaju sadržajnu obradbu također utječu na promjene klasičnih formalnih kataloga.