Sadržajna obrada u knjižnici - Lasić-Lazić, Jadranka (1998)
Sadržajna obrada postupak je određivanja sadržaja koji se u dokumentu razmatra sa svrhom pohrane, pronalaženja, prezentacije i posredovanja informacija o pohranjenom zabilježenom znanju. Rezultat sadržajne obrade iskazan je kroz stvarne kataloge (računalne ili tradicionalne) i razne oblike organizacije i prezentacije zabilježenoga znanja, kao novo znanje o znanju u skupu informacija i podataka stavljenih u nove odnose. Osnovni problemi analize sadržaja uglavnom su posljedica redukcije podataka kojom se velik broj riječi teksta mora klasificirati u manje kategorije sadržaja. Vjekovima je taj problem zaokupljao bibliotekare kao posrednike između zabilježenog i pohranjenog znanja. Kako analizirati, interpretirati i, na kraju, kako ono bitno, što bi vodilo cijelom tekstu, označiti i pohraniti da bi se opet na zahtjev korisnika/tražitelja pronašlo? Danas, u smislu globalnog pristupa informacijama, progovorit ćemo, prije svega, o sadržajnoj obradi dokumenata općenito, ostavljajući posebnosti obrade svakoj informacijskoj struci kao njeno svojstvo koje ju razlikuje od drugih informacijskih struka i informacijskih stručnjaka.
Projekt MZOS
HRV