Issa prije Dionizija I Sirakuškog? Novi prilog staroj hipotezi - Sanader, Mirjana (Array, 2002)
U ovom se radu traga za svjedočanstvina organiziranog boravka Grka u Isi i prije dominacije sirakuškog tiranina Dionizija I. Učinjeno je to uz pomoć kronološke analize figurica od terakote s Visa. Naime, znanost je, u novije vrijeme, utvrdila da su se one stavljale samo u grobove žena i djece. Ako su u grobovima na Visu pronađene i starije figurice od onih iz vremena dominacije (ili kasnije) Dionizija I to znači da su u naselju i prije 4. st. pr. Kr. živjeli i žene i djeca. Odnosno, da je Isa prije 4. st.pr. Kr. nije samo lučka postaja za opskrbu pomoraca, kako se, uglavnom, smatralo.