Grofice kao nacionalni amblemi : Gospođa Walewska Milana Begovića i Grofica Cathleen W.B. Yeatsa - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2001)
U radu se raspravalja o dramama "Gospođa Walewska" Milana Begovića i "Grofica Cathleen" W. B. Yeatsa kao o presjecištu dviju oprečnih, a opet idejno sličnih estetskih tendencija u umjetnosti "kraja stoljeća", koje će utjecati i na reprezentaciju ženskih likova. Prva od njih, ona vitalistička, realizirat će se kao mitem žene majke, darovateljice života, ili amblem nacionalne povijesti. Ona druga, dekadentna, ženu će estetizirati u njezinoj bestjelesnoj duhovnosti, pretvarajući je u znak, u simbol uzvišenosti i čistoće, često vezujući tu čistoću s negacijom života, patnjom i smrti. Iz sinteze tih dvaju reprezentacijskih stereotipa nastat će i treći - mitem žene, uzvišene žrtve. U onim nacionalnim književnostima koje u tom razdoblju trebaju ispuniti domoljubnu ulogu, a u bezdržavnim nacijama književnost tu ulogu u određenoj mjeri uvijek mora preuzeti, ovakve tragične i uzvišene ženske sudbine postaju amblemima nacionalnih težnji. Slučaj je to s Begovićevom Gospođom Walewskom i Groficom Cathleen W. B. Yeatsa.
9531631662 ((Književni krug)
Projekt MZOS
HRV