Dubinska ekologija Arnea Naessa - Cifrić, Ivan (2002)
U radu se ekspliciraju osnovne ideje "ekozofije T" Arnea Naessa i njihovo značenje za suvremeno razumijevanje odnosa čovjeka i prirode. Naess polazi od teze o potrebi za radikalnom promjenom društvenih vrijednosti, što važi prije svega za svekog pojedinca koji može izgraditi svoju "ekozofiju" i time postizati self-realization. Također zahtijeva promjenu društvenog sustava, ali joj ne daje prednost pred individualnom preobrazbom i aktivnostima. Naessovo shvaćanje uklapa s eu postmodernističke tendencije nove religioznosti, spiritualnosti i ekofeminizma, a podsjeća nas i na spiritualni odnos uroženika prema životu.