Globalizacijski izazovi i protuslovlja - Cifrić, Ivan (2002)
U članku se raspravlja o protuslovljima globalizacije i njenom utjecaju na identitet, suverenitet i tranzicijske procese. Autor pokazuje da je globalizacija proturječan proces. Po nekima ona djeluje kao kontinuitet povijesnog razvoja u smjeru jednog modela svjetskog društva. Iako je neizbježan, ambivalentan i ireverzibilan proces, neki smatraju da se može njome upravljati. Po drugima globalizacija otvara mogućnost revitalizacije kulturnih identiteta. Globalizacija otvara pitanje nacionalnog identiteta i suvereniteta, naročito nerazvijenih i tranzicijskih društava. Otpori globalizaciji u tim društvima temelje se na bojazni od izazivanja masovne apatije kao posljedice strukturnih promjena i integracija. Globalizacije je otvoreni i nedovršeni projekt koji predstavlja za sociologiju izazov. Sociologija ga treba kritički analizirati kao civilizacijski proces.
Projekt MZOS
HRV