Mistično-asketska tradicija hesihazma uoči pokrštavanja Rusije (o izvorima utjecaja na starorusku književnost) - Vidmarović, Natalija (Array, 2002)
Hesihazam je religijsko-mistično učenje koje se formiralo u ranokršćansko doba i do nedavnog vremena bilo je predmet proučavanja isključivo bogoslova i filozofa. Njegov utjecaj na kulturu i književnost slavenskog srednjovjekovlja ili su posve negirali ili ograničavali 14-15. st. Razmatrajući postupno formiranje hesihastičke prakse i teorije autor nastoji dokazati da je hesihazam bio dostupan srednjovjekovnoj Rusiji odmah nakon pokrštavanja te je u tom smislu njegov utjecaj na srednjovjekovnu književnost bio neizbježan i neprijeporan.