Šandalja II i problem orinjasijenske industrije u istočnom jadranskom području - Karavanić, Ivor; Janković, Ivor (2002)
Špilja Šandalja II pored Pule više je puta bila nastavana tijekom gornjeg paleolitika. Značajke orinjasijenske industrije dobro su odražene u litičkom materijalu, što nije slučaj s drugim nalazištima u Hrvatskoj. Tehnološka analiza pokazala je prisutnost različitih faza proizvodnje lomljevine i alatki na samom nalazištu. Sječiva su proizvođena tehnikom izravnog udaranja mekanim čekićem, što je tipično za gornji paleolitik. Sirovinski materijal uglavnom je rožnjak. Odbačena je podjela M. Maleza (1987.) na stariji i mlađi orinjasijen zbog nedovoljno velikog broja alatki, bez vidnih tipoloških razlika, u slojevima E i F. Stoga su alatke iz oba sloja (uključujući i prijelaz E/F) statistički tretirane kao cjelina. Premda se u literaturi navodi prisutnost orinjasijenske industrije na više nalazišta na istočnojadranskom području (Bukovac pećina, Ražanac, Panđerovica, Gigića pećina, Crvena stijena), autori smatraju da jedino Šandalja II nedvojbeno pokazuje prisutnost te industrije, dok ostala nalazišta ne sadrže dovoljno egzaktnih pokazatelja (ponajprije statistički relevantnih tipoloških značajki) da bi njihova industrija mogla biti pripisana orinjasijenu.
Projekt MZOS
HRV