Kvaliteta života mladih u Hrvatskoj: Percipirane prepreke i strateški pravci njihovog rješavanja - Lugomer-Armano, Goranka; Kamenov, Željka (2002)
U nastavku istraživačkog projekta "Potrebe i problemi mladih u Hrvatskoj", realiziranog u okviru Ljetne škole studenata i nastavnika Odsjeka za psihologiju u Zagrebu 2001. godine, provedeno je niz radionica s prosvjetnim djelatnicima koji su u svakodnevnom kontaktu s mladima i koji svojim angažmanom u lokalnoj zajednici mogu pridonijeti rješavanju identificiranih problema. Radionice su organizirane u suradnji sa Zavodom za unaprijeđivanje školstva Ministarstva prosvjete i športa RH. U njima je sudjelovalo 30 stručnih suradnika, ravnatelja, odgajatelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola, đačkih domova i Ministarstva obrane &#8211 ; iz 12 županija svih regija Hrvatske. Cilj radionica bio je poticanje sudionika na promišljanje načina rješavanja problema mladih u lokalnoj zajednici i regiji, kako bi se u svojoj sredini založili za kvalitetniji život mladih. U radionicama se poticala identifikacija problema mladih u lokalnoj zajednici, izgradnja priželjkivane vizije kvalitetnog života mladih po isteku petogodišnjeg perioda, percipirane prepreke na putu ostvarenja te vizije te razvoj strateških planova njihova prevladavanja. Sudionici malih diskusijskih grupa sastavljenih prema regionalnoj pripadnosti producirali su svoja viđenja i objedinjavali ih kroz raspravu. Analiza sadržaja njihovih produkcija pruža s jedne strane osnovu za pokretanje šire društvene akcije unapređenja kvalitete života mladih u Hrvatskoj kroz angažman vladinih institucija, dok s druge strane čini podlogu izrade konkretnih kvartalnih i godišnjih planova djelovanja na nivou lokalne zajednice. Predviđeno je poticanje i praćenje realizacije zacrtanihaktivnosti od strane oformljenih regionalnih timova koji će upućivanjem mladih u tehnike rada usvojene u okviru radionica pridonijeti njihovu aktiviranju u kreiranju kvalitetnijeg života mladih na lokalnoj razini.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV