Pirandello oltre la mediterraneita'nella narrativa speculare di Ranko Marinković - Čale, Morana (2002)
Pirandello s onu stranu &laquo ; mediteranstva&raquo ; u spekularnoj novelistici Ranka Marinkovića Rad uspoređuje Pirandellove i Marinkovićeve novele tzv. &laquo ; mediteranske&raquo ; tematike kao zrcalne dvojnike. Poredbenom analizom tematskih, motivskih i diskurzivnih elemenata Pirandellovih pripovijedaka što ih preuzima i razrađuje hrvatski novelist osporavaju se ustaljene književno-povijesne klasifikacije i kritički sudovi prema kojima u obojice pisaca spomenuti pripovjedni tekstovi tvore zasebne cjeline unutar dotičnih autorskih opusa, obilježene interesom za naturalističko oslikavanje tipičnih pojava dotičnih sredina i njihova lokalnog odnosno regionalnog kolorita. Nasuprot takvu referencijalno impostiranom čitanju, skreće se pozornost na središnju važnost optičkih metafora, poglavito zrcala kao metafore autorefleksivnosti i metatekstualnosti, kojima se i Pirandellovi i Marinkovićevi pripovjedni svjetovi ustrojavaju kao sustavi anamorfičkih dvojnika, utemeljeni na Pirandellovoj poetici humorizma, kojoj je u hrvatskoj književnosti, uz Milana Begovića, Marinković najpronicaviji tumač.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
ITA