Historizam i povijesni roman - Nemec, Krešimir (Array, 2002)
U tekstu se analizira veza između historicizma, kao određene znanosti o povijesti, i povijesnog romana kao projekcije te znanosti u umjetničkoj praksi. Analogije se analiziraju na primjeru Scottova modela povijesnog romanai suvremene historiografske metafikcije.