Subjektivna i objektivna procjena starijega i mlađega ženskog glasa - Varošanec - Škarić, Gordana (2003)
Željelo se utvrditi kako se subjektivno razlikuju stariji i mlađi ženski glasovi te na koji se način procjena slaže s objektivnim parametrima glasa. Subjektivne dimenzije procjenjivane su na temelju govora i zadržane fonacije, a obilježavaju raspon tona, oblike fonacijskoga tipa, čvrstoću, estetsku prosudbu, unutrašnje indeksikalne biološke osobine: dob, status zdravlja glasa i jakosti glasa. Objektivni parametri određeni su na temelju duljega govora nefrikativnog teksta kao spektralne osobine glasa i na temelju zadržane fonacije vokala /a/: xf0, jitter (u %), shimmer (u dB). Analiza je učinjena pomoću EZ Voice v1.0 i Cool Edit v1.2a programa. Značajnost razlike između skupina izračunata je t &#8211 ; testom. Stariji glasovi procijenjeni su značajno (p < 0.001) starijim, bolesnijim, drhtavijim, nižim, lošijim i slabijim, hrapavijim, škriputavijim i šumnijim na temelju govora. Osobine boje glasa bolje se procjenjuju na temelju govora, a neke osobine fonacijskog tipa na temelju zadržane fonacije.
Projekt MZOS
HRV