Gučetićeva teorija države u hrvatskom prijevodu: nekoliko terminoloških problema - Husić, Snježana (2002)
Budući da su tekstovi hrvatskih filozofa renesanse pisani na latinskom i talijanskom jeziku, nepostojanje hrvatske terminološke tradicije, posebice u teoriji države, postavlja pred prevodioca brojne probleme. Osim zahtjeva za što većom terminološkom preciznošću, prijevod mora poštovati i stilske osobitosti. Svako prevođenje takvih tekstova je zapravo stvaranje novog idioma. Obrađeno je nekoliko primjera iz hrvatskom prijevoda Gučetićevog teksta o ustroju države.
Projekt MZOS
HRV