Analiza oratorskog glasa Marthina Luthera Kinga - Liker, Marko (Array, 2001)
Jedna od najznačajnijih sastavnica samopredstavljanja svakog govornika je njegov glas. Stoga je cilj rada bio opisati neke od osnovnih parametara statične i dinamične boje glasa Martina Luthera Kinga na njegovom govoru "Snivam", održanom u Washingtonu 1963. godine, te ih usporediti s nekim univerzalnim kvalitetama koje sačinjavaju ugodu glasa. Zvučni je zapis s VHS kasete presnimljen na mini disc snimač bez dodatnih intervancija u postupku snimanja ("čišćenje" šuma i sl.) tako da je kvaliteta snimke ostala jednaka. Programima AS, PC Quirer Ver. 4.8, EZVoice Ver. 1.2 i Cool Edit pro Ver. 1.0 analizirani su sljedeći akustički parametri: visina osnovnog laringalnog tona, dugotrajni prosječni spektar glasa, jitter, shimmer te intonacija. Ovim smo radom pokušali ukazati da su upravo ovi akustički parametri od posebne važnosti u proučvanju uspješnosti dr. Kinga kao govornika.