Does cognitive-behavior group therapy change level of perfectionism in panic disorder? - Jokić-Begić, Nataša; Lauri-Korajlija, Anita; Begić, Dražen Kamenov, Željka (2003)
Cilj istraživanja bio je utvrditi mijenja li se uslijed grupne kognitivno-bihevioralne terapije razina perfekcionizma, depresije i ankisoznosti kod oboljelih od paničnog poremećaja. Istraživanje o obuhvatilo tri skupine ispitanika: skupinu uključenu u grupnu kognitivno-bihevioralnu terapiju (n=8), skupinu oboljelih koja je bila u standardnom psihijatrijskom tretmanu koju je uključivao anksiolitike i suport (n=14) i skupinu zdravih ispitanika (n=40). Nakon 12 tjedana terapije skupina uključena u grupni KBtretman pokazivala je viši stupanj pozitivnog perfekcionizma u odnosu na skupinu oboljelih koja je primala anksiolitike, a nije se statistički značajno razlikovala od skupine zdravih. Također je utvrđena znatno niža razina depresivnosti. Pozitivni perfekcionizam označava usmjerenost na pozitivno potkrepljenje i želju za uspjehom. Dobiveni rezultati pokazali su da je grupni KB tretman povezan s promjenom u strukturi perfekcionizma te ublažavanjem depresivnih simptoma. Nužna su daljnja istraživanja.
Projekt MZOS
ENG