Miserrima facies Croatiae: percepcija prirodne okoline tromeđe u djelu Plorantis Croatiae Saecula duo Pavla Rittera Vitezovića - Blažević, Zrinka (2003)
Plorantis Croatia saecula duo slabo je poznati lirsko-epski spjev Pavla Rittera Vitezovića koji je objavljen 1703. godine u Zagrebu. Spjev ima zanimljivu narativnu strukturu jer personificirana Hrvatska u 1. licu opisuje vlastitu povijest tijekom 16. i 17. stoljeća koja su obilježena osmanlijskim osvajanjima, a iz njega se, pored ostaloga, može iščitati i percepcija okoline tipičnog baroknog plemića. Tu se otkriva i autorovo empirijsko poznavanje toga područja. Vitezović, naime, potječe iz Senja smještenoga na samome rubu tromeđe, a usto je u više navrata, a osobito tijekom 1699. i 1700. godine kao predstavnik hrvatskih staleža u komisiji za razgraničenje nakon Karlovačkog mira obišao čitavo to područje. Na osnovu analize Vitezovićeva teksta nastojat će se istražiti njegova percepcija prirodne okoline, što u širem smislu obuhvaća prirodnu osnovu (planine, rijeke, more), biljni i životinjski svijet, tlo, kao i ljudska naselja (s posebnim naglaskom na diskurzivni tretman fortifikacija). Na taj način pokušat će se predočiti jedna mentalna topo- i geografija tromeđe s početka 18. stoljeća.
Projekt MZOS
HRV