Barbarizmi Frana Kurelca - Pranjković, Ivo (2003)
U XXIV. knjizi Rada JAZU od 1873. godine objavio je Fran Kurelac svoju opširnu raspravu (48 stranica) pod naslovom Mulj govora nespretna i nepodobna nanešen na obale našega jezika: ili O barbarismih. Rasprava je postala poznata posebno po tome što je na nju sljedeće, 1874. godine reagirao prvak zagrebačke filološke škole Adolfo Veber Tkalčević napisom Obrana njekoliko tobožnjih barbarizmah, u kojoj vrlo odmjereno, staloženo i utemeljeno brani većinu riječi koje je Kurelac proglasio barbarizmima. U ovom se prilogu prikazuju temeljna načela kojih se Kurelac pridržavao u svojim prosudbama kako u osudi pojedinih riječi koje je smatrao barbarizmima tako i u preporučivanju zamjena za njih. Pozornost se usredotočuje na Mulj govora jer je to najcjelovitija i najopširnija Kurelčeva rasprava posvećena purističkim nastojanjima, iako nije jedina. Purističkim naime pripadaju i rasprave Placere, O glagolu objicere te, posebno, opširna rasprava Vlaške reči u jeziku našem.
Projekt MZOS
HRV