Srodnost dvaju jezičnih sustava - prednost ili/i nedostatak u usvajanju jezika - Gulešić, Milvia (Array, 2003)
Radom se pokušava odgovoriti na pitanje: u kojim je jezičnim segmentima strancu koji uči hrvatski jezik činjenica da mu je materinski jezik srodan hrvatskomu prednost, a u kojima nedostatak? Naime, poučavajući hrvatski jezik u slovačkoj sredini uvjerili smo se da - osim što ima očite prednosti - učenje srodnog, hrvatskoga jezika uzrokuje teškoće koje proizlaze upravo iz genetske srodnosti hrvatskoga i slovačkoga jezika.