Hrvatska lirika pedesetih godina: tipološki opis - Pavličić, Pavao (Array, 2003)
Lirika što je pišu krugovaši tipološki je bitno drukčija od lirike prethodne, međunarodne faze. Ona donosi mnogo novina i doseže visok artistički stupanj. Pjesnici imaju visoko razvijenu svijest o vlastitom poslanju, a pozitivno su motivirani u tom smislu što im je primarna intencija da stvore nove vrijednosti.