"Kameni horizonti"-model socralističke prezentacije i hrvatska kultura pedesetih - Gilić, Nikica (Array, 2003)
U doba zagovaranja živosti i novih ideja u umjetnosti, Šimatović je snimio prilično reprezentativan, premda ne baš kvalitetan, socrealistički film.