Rodna ravnopravnost i hrvatsko društvo u zakonodavstvu i stranačkim političkim programima - Galić, Branka (Array, 2003)
Pitanje rodne ravnopravnosti u hrvatskom društvu dosada se isticalo uglavnom kao pravno pitanje. Ono ima pretažno formalan značaj u odnosu na neke druge političke teme što se izražava kako u njegovoj zakonskoj regulaciji tako i u načinu tretiranja toga pitanja unutar korpusa političkih pitanja hrvatskih parlamentarnih stranaka. Budući da i u samih pravnika postoje dvojbe oko subjektivističkih interpretacija formalne rodne jednakosti, u sociološkom smislu se javlja opravdana bojazan od rodne diskriminacije u širem društvenom kontekstu, a na štetu žena. Oba roda - i muški i ženski - se političkim automatizmom nastoje poistovjetiti u konceptu "simetrične nejednakosti", čime se cjelokupi društveni tretman žena u hrvatskom društvu marginalizira. U prilog tome govore i odgovori nekih hrvatskih parlametnarnih stranaka o položaju i ulogama žena u hrvatskom društvu: NHS-a, HSS-a, LIBRA-e, HND-a i HIP-a.