Neke morfološke pogreške "stranaca" kod učenja hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika - Novak Milić, Jasna (Array, 2000)
Ovim malim istraživanjem pokušali smo utvrditi postoje li neke zakonitosti kod usvajanja i primjene padežnih oblika kad se hrvatski usvaja, odnosno uči kao drugi ili strani jezik. Brojeći i analizirajući tipične pogrješke pokazalo se da postoji određena struktura. S obzirom na relativno mali broj ispitanika, ne možemo tvrditi da se radi o zakonitostima, ali svakako se može reći da postoje određene težnje te stoga ovo pilot istraživanje može poslužiti kao putokaz daljnim, iscrpnijim istraživanjima pogrješaka kod stranaca. Ono je, na primjer, pokazalo da stranci pri učenju, tj. usvajanju padežnih oblika hrvatskoga jezika teže zamjeni kosoga padeža nominativom, što se moglo i pretpostaviti, ali se također pokazalo da kod njih svi padeži nemaju jednaku važnost te se neki oblici pojavljuju češće od drugih pa bi se u tom smislu moglo govoriti o postojanju određenoga međujezika.