Je li teško biti različit? Kvaliteta života pripadnika stigmatiziranih skupina i njihovih obitelji - Jokić-Begić, Nataša; Kamenov, Željka; Lauri Korajlija, Anita (2003)
Psihijatrijski bolesnici, osobe s invaliditetom, alkoholičari i narkomani, osim poteškoća vezanih za svoje primarno oboljenje, suočeni su i s poteškoćama koje proizlaze iz njihove stigmatizacije u sredini u kojoj žive. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati probleme s kojima se susreću pripadnici navedenih skupina u našem društvu i članovi njihovih obitelji, te njihove prijedloge rješenja postojećih problema. Podaci su prikupljeni kvalitativnom metodom fokusiranih grupa. Provedeno je 16 fokusiranih grupa s pripadnicima ciljnih skupina (8 grupa), članovima njihovih obitelji (4 grupe) i osobljem koje s njima radi (4 grupe), kojima je ukupno obuhvaćeno 132 sudionika. Kao najistaknutije probleme sudionici su naveli nerazumijevanje okoline, izoliranost, uskraćena osnovna ljudska prava, probleme sa zapošljavanjem, nepovjerenje, pa čak i agresiju. Rješenje vide u boljoj edukaciji svih pripadnika društva već od najranije dobi o njihovim mogućnostima i ograničenjima, općenito većoj brizi društva za sve njegove članove, kao i boljoj pravnoj regulativi i uvođenju nediskriminiranja kao zakonom zaštićene društvene norme.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV