Obiteljsko nasilje: novi javnozdravstveni izazov - Pavleković, Gordana (Array, 2003)
Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Report on Violence and Health, 2002), nasilje je danas zbog proširenosti i troškova, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. U izvješću se posebno ističe problem nasilja u obitelji u zemljama u tranziciji. U ovom radu su prikazane preporuke za intervencije na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini u prepoznavanju i rješavanju nasilja u obitelji, te iskustva koje Republika Hrvatska do sada ima. Uz stvaranje uvjeta da se problem prepozna ne kao osobni i obiteljski već kao javnozdravstveni, posebno je važna međuprofesionalna suradnja u lokalnoj zajednici. Stoga izlaganje prikazuje iskustva programa međuprofesionalne edukacije i suradnje koji se već više godina provodi u nas. Također su prikazani stavovi stručnjaka raznih profesija (zdravstvo, policija, socijalna skrb, pravosuđe nevladine organizacije) o mogućnostima i osposobljenostima, uvjetima i motivaciji pojedinih sektora u rješavanju problema nasilja nad ženom u obitelji. Posebno je prikazana uloga zdravstva te zadaće javnog zdravstva u planiranju, provedbi i vrednovanju programa u zajednici.