Prezentacija Centra za psihodijagnostičke instrumente - Ljubotina, Damir (2004)
Potreba za poboljšavanjem kvalitete psihodijagnostičkih instrumenata, te mjerenja u psihologiji trajni je problem znanstvene i primijenjene psihologije. Problemi se mogu podijeliti u nekoliko skupina: a) pronalaženje prikladnih mjernih instrumenata otežano je budući da kod nas ne postoji sistematizacija niti cjelovit pregled postojećih instrumenata b) za mali broj testova provedeni su zadovoljavajući postupci psihometrijske validacije, te evaluacije, a ne postoje ni odgovarajuće norme, što primjenu pojedinih instrumenata čini upitnom, a struku ostavlja bez valjanog alata ; c) razmjena iskustava i edukacija o primjeni pojedinih mjernih instrumenata nije na zadovoljavajućoj razini ; d) postoji trajna potreba za konstrukcijom novih i poboljšavanjem postojećih instrumenata e) donošenje Zakona o psihološkoj djelatnosti pretpostavlja formalizaciju nekih aspekata korištenja testova, podizanje opće kulture korištenja testova, kao i usaglašavanje sa nekim europskim standardima, te pravno-formalnu regulaciju ove djelatnosti. Pri Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu osnovan je Centar za psihodijagnostičke instrumente s ciljem unapređenja kvalitete korištenja psihodijagnostičkih instrumenata. Rad Centra pokriva aktivnosti vezane uz sistematizaciju, validaciju, te razvoj novih i unapređenje postojećih mjernih instrumenata u suradnji s postojećim institucijama koje se bave područjem testova. Osnovne aktivnosti Centra mogu se podijeliti u nekoliko područja: a) Izrada i održavanje središnje informacijske baze s podacima o psihologijskim mjernim instrumentima (PMI), koja bi potencijalnim korisnicima omogućila pretraživanje postojećih testova prema različitim kriterijima (predmet mjerenja, autor i dr. ), te uvid u status pojedinog instrumenta (evaluacija, norme, izdavač i dr.). b) standardizacija i normiranje PMI ; c) izrada psihometrijskih i matematičkih programa za psihometrijsku evaluaciju i interpretaciju testovnih rezultata, te usluga psihometrijske analize testova ; c) edukacija korisnika za uporabu novih PMI (literature, seminari, radionice) ; d) konstrukcija i razvitak novih mjernih instrumenata u klasičnom i elektronskom obliku s osobitim naglaskom na korištenje novih tehnologija u psihodijagnostici (elektronski mediji s baterijama testova za pojedine predmete mjerenja, korištenje multimedijskog pristupa u zadavanju podražajnih materijala, mogućnost testiranja putem Interneta) ; e) razmjena iskustava korisnika PMI
Projekt MZOS
HRV