Modeli konceptualizacije nekih akulturacijskih procesa (latenizacije i romanizacije) u suvremenoj historiografiji - Olujić, Boris (Array, 2004)
Još je Lucien Febvre postavio tezu da svako vrijeme ima svoj pogled na povijest. Trenutak u kojem povjesničar živi utječe na odabir prioriteta, tema i teorijskih modela, interpretaciju i način obrade pojedinih tema. Bez obzira koliko se trudili izbjeći ovu opasnost, suvremenost je prisutna u gotovo svim, čak i najozbiljnijim historiografskim pristupima. Tako danas integracijski procesi pred nas postavljaju brojne probleme i nedoumice. Ovim tekstom pokušat ću upozoriti na neka nova gledanja na procese latenizacije i romanizacije hrvatskog povijesnog prostora. Načinu predstavljanja hrvatske povijesne baštine bit će posvećena posebna pozornost. Stoga je konceptualizacija procesa romanizacije i latenizacije u prepletanju s procesima autohtonog razvoja ovdje izuzetno značajna.