Kasnoantička naselja u Kronici komesa Marcelina. Pitanja integracije i dezintegracije - Gračanin, Hrvoje (Array, 2004)
Izlaganje će se baviti analizom Kronike komesa Marcelina, povjesnika podrijetlom iz istočnoga ILirika, koji je živio i djelovao u Carigradu u prvoj polovici 6. stoljeća, napisavši kroničarsko djelo koje obuhvaća razdoblje od 379. do 534. godine. Studija će se usmjeriti na vrednovanje podataka o povijesti kasnoantičkih naselja s osobitim obzirom na širi hrvatski povijesni prostor. Posebna će se pozornost posvetiti Marcelinovoj naseobinskoj terminologiji kao uporištu za analizu različitih tipova kasnoantičkih naselja i njihovoj ulozi u onodobnom društvu. Jednako tako raščlanit će se podaci koji upućuju na dezintegracijske procese (provale i pljačke barbara kao sveprisutan element nestabilnosti, svjedočanstva o samodostatnosti i prepuštenosti pojedinih naselja), ali i na pokušaje da se takvo stanje promijeni (izgradnja obrambenog sustava, vojni pohodi, carska darežljivost).