Stabilnost verbalne inteligencije od adolescencije do rane odraslosti: Longitudinalno istraživanje blizanaca - Bratko, Denis (2003)
Cilj istraživanja bio je ispitati etiologiju stabilnosti i promjena verbalne inteligencije od adolescencije do rane odraslosti. Analiza je provedena na uzorku od 125 parova istospolnih blizanaca (55 jednojajnih i 70 dvojajnih ; 71 muških i 54 ženskih parova), koji su testirani u dvije vremenske točke. Starost blizanaca je u prvoj točci mjerenja varirala od 15 do 19 godina (M=17.25 ; SD=1.327), dok su u drugoj točci mjerenja sudionici istraživanja bili točno četiri godine stariji. Blizanci su testirani pomoću dva testa verbalnih sposobnosti: testom rječnika te testom fluentnosti riječi. Rezultati su analizirani u svrhu procjene: a) fenotipske stabilnosti verbalnih sposobnosti ; b) relativnog doprinosa genestkih i okolinskih faktora individualnim razlikama u ispitivanim sposobnostima ; te c) genetskog i okolinskog doprinosa fenotipskoj stabilnosti verbalnih sposobnosti. Dva tipa fenotipske stabilnosti su analizirana - stabilnost individualnih razlika, te stabilnost odnosno promjene u prosječnim rezultatima. Četverogodišnje fenotipske test-retest korelacije bile su vrlo visoke. One su za testove fluentnosti riječi i rječnika iznosile .71 i .74. Kao što je i očekivano, prosječni rezultati na testovima su od razdoblja adolescencije do rane odraslosti porasli. Relativan doprinos individualnim razlikama procjenjen je metodom slaganja modela. Rezultati su pokazali visoku heritabilnost izmjerenih sposobnosti u obje točke mjerenja. Na kraju, provedema je longitudinalna genetička analiza slaganja modela, koja upućuje na zaključak da je opažena fenotipska stabilnost u najvećoj mjeri genetski posredovana.
Projekt MZOS
HRV