Porodično istraživanje pet-faktorskog modela ličnosti - Butković, Ana; Bratko, Denis (2003)
U ovom je istraživanju provjeravano kolika je sličnost roditelja i djece u sljedećim dimenzijama ličnosti: ekstraverziji, ugodnosti, savjesnosti, emocionalnoj stabilnosti i autonomiji. Na uzorku od 151 učenika trećih i četvrtih razreda jedne zagrebačke gimnazije (95 učenica i 56 učenika), te na njihovim roditeljima (148 majki i 118 očeva) primijenjen je Petfaktorski upitnik ličnosti (Five Factor Personality Inventory - FFPI). Dob djece se kretala u rasponu od 16 do 18 godina (M = 16.84), a dob roditelja u rasponu od 35 do 64 godine (M = 45.10). Kako bismo provjerili kolika je sličnost roditelja i djece na pojedinim dimenzijama ličnosti, izračunate su korelacije između rezultata očeva i djece, majki i djece te regresije rezultata djece na prosječni rezultat roditelja, kao i u prethodnom istraživanju. Dobivene su značajne povezanosti rezultata djece i očeva za savjesnost (r = .23 ; p<0.01) i autonomiju (r = .21 ; p<0.01), te rezultata djece i majki za ekstraverziju (r = .17 ; p<0.05), ugodnost (r = .20 ; p<0.01) i emocionalnu stabilnost (r = .17 ; p<0.05). Regresije rezultata djece na prosječni rezultat roditelja, što predstavlja najbolju procjenu gornje granice heritabilnosti, bile su značajne za svih pet dimenzija. Te procjene su iznosile oko 0.20 za ispitivane faktore ličnosti.
Projekt MZOS
HRV