Izgradnja svetišta šibenske katedrale - počeci renesanse u arhitekturi Dalmacije - Marković, Predrag (Array, 2003)
Problem autorstva najznačajnijeg i arhitektonski najvrednijeg dijela katedrale - kamenih svodova-krovova i kupole katedrale do sada se u znanosti uglavnom vezivalo za pretpostavljeni projekt Jurja Dalmatinca nastao prilikom njegova doolaska na gradilište 1441. g. Potankom analizom arhitektonskih i kiparskih dijelova na svetištu izgrađenih i isklesanih u ključnom preiodu , tkz. "prijelaznom razdoblju gradnje" između Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca ("Maliperova partija") dokazuje se da je projekt čitavog gornjeg dijela katedrale sa impozantnim svodovima nastao tek po dolasku Nikole Ivanova u Šibenik i preuzimanjem gradnje šibenske katedrale 1475. g.