Uznesenje Ilijino: starozavjetni proroci i Sunčeva kola u ranokršćanskoj umjetnosti - Milinović, Dino (2004)
Starozavjetni prorok Ilija je jedan od biblijskih junaka koji ima važno mjesto u kršćanskoj egzegezi najranijih stoljeća. Egzegetička tumačenja se naslanjaju na dijelove Evanđelja koji Iliju tumače kao prethodnika Ivana Krstitelja. Njegova "tipološka" uloga je vezana ili uz Krštenje ili uz Kristovo uzašašće. U ranokršćanskoj umjetnosti Ilija je prikazan kako se u kočiji uspinje na nebo, ostavljajući učenika Elizeja na obalama rijeke Jordan ispod sebe. Ovaj prikaz možemo usporediti s antičkim prikazom boga Sunca (Helios / Sol).
Projekt MZOS
HRV