Polačine u Palitu na otoku Rabu - Durman, Aleksandar (2004)
Na položaju "Palačine" u Palitu na otoku Rabu u močvarnoj zoni kroz koju su prokopani brojni drenažni kanali, od 15-17. stoljeća egzistirao je prostrani gospodarski kompleks, radjen djelomično u suhozidu i u malteru. Na podnicama objekata tekla je voda pa su se teško mogli koristiti u stambene svrhe. Kompleks je mogao služiti za tekstilnu proizvodnju, najvjerojatnije proizvodnju svile. Oko objekata nalazio se prostrani kamenolom.
Projekt MZOS
HRV