Istraživanje, razumijevanje i zajedničko izgrađivnje kvalitete življenja djece i odraslih u predškolskoj ustanovi - Slunjski, Edita; Petrović-Sočo, Biserka (2003)
Prisutnost mnogih tradicionalizama u odgojno - obrazovnoj praksi predškolskih ustanova i tridesetak godina nakon donošenja nove, suvremene programske orijentacije, svjedoči o činjenici da kvalitetnu praksu nje moguće postići "izvana" niti "odozgo". Kvaliteta se ne "uvodi" nego se stvara zajedničkim nastojanjeima svih praktičara koji svakodnevno sudjeluju u cjelokupnom življenju vtrića. To se postiže aktivnim sudjelovanjem u zajedničkom istraživanju praktičara koji proučavaju i zajedno mijenjaju i unapređuju cjelokupni organizacijski kontekst svoje ustanove, razvijajući kvalitetu življenja djece i odraslih u njoj. Zbog posebnosti kulture svakog vrtića, put razvoju kvalitete življenja u svakoj od njoh autentičan je, jedinstven i neponovljiv.
HRV