Nazivi za boje u hrvatskome jeziku i njihovo značenjsko podrijetlo u usporedbi s francuskim i engleskim - Jelaska, Zrinka; Bošnjak, Tomislava; Balent, Marina (2005)
Nazivi za boje među najpopularnijim su lingvističkim temama, a njima se često pristupa interdisciplinarno (uključuje se i semiotička, psihološka, filozofska, antropološka, likovna, umjetnička strana...). Opažanje boja donekle je općeljudska pojava, što pokazuju nazivi za osnovne boje, no pojedini jezici i kulture razlikuju se u doživljajima boja. U ovome će se radu najprije prikazati opća obilježja i osnovne podjele boja te riječi kojima se one nazivaju u hrvatskome kako bi se pokazala razlika između poimanja boja i nazivanja boja općenito i ako se promatraju s različitih stajališta. U drugome dijelu rada prikazat će se semantičko podrijetlo proširivanja rječnika za boje u hrvatskome u usporedbi s francuskim i engleskim jezikom kako bi se pokazale međujezične sličnosti i razlike.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV