Tri sudbine hrvatskih nacionalnih intelektualaca ; Vinko Krišković, Julije Makanec i Ivo Bogdan - Aralica, Višeslav (2005)
Kao primjeri sudbina hrvatskih intelektualaca nacionalističkog nazora nakon sloma NDH-a poslužila su mi tri imena: Kriškovića, Makaneca i Bogdana. Makanec je uhićen, po kratkome postupku suđen i pogubljen, Krišković je u vrijeme sloma NDH-a bio u Švicarskoj gdje je i umro u dubokoj starosti, te Ivo Bogdan koji je izbjegao u Argentinu gdje je nastavio s intelektualnim radom među hrvatskim izbjeglicama. Opisani su i njihovi intelektualni nazori, oni prije rata, za vrijeme rata, te u slučaju posljednje dvojice, nakon rata. Posebna je pažnja posvećena idejama Ive Bogdana u poslijeratnom razdoblju kada on počinje razvijati misao o preobrazbi hrvatskog nacionalizma i njegovom strateškom smještanju u kontekst onoga što bismo mi danas nazvali 'sukobom civilizacija'.