Financijske prilike i zdravlje nezaposlenih u Hrvatskoj - Galić, Zvonimir (Array, 2005)
Pretpostavlja se da negativni utjecaj nezaposlenosti na zdravlje nezaposlenih modificiraju njihovi financijski resursi. Smanjeni resursi pogoršavaju negativne učinke gubitka posla, a posjedovanje resursa može ublažiti stresove nezaposlenosti. Nedavna meta-analiza (McKee-Ryan et al., 2005) je ustanovila da su raspoloživi financijski resursi i percipirana razina financijskog stresa povezani sa psihičkim, ali ne i sa fizičkim zdravljem nezaposlenih osoba. No potonji je nalaz upitan, jer je ustanovljen na rezultatima samo četiri studije. Dodatna su istraživanja potrebna za pouzdanije zaključke. Sukladno tome cilj je ovog priloga istražiti povezanost raspoloživih financijskih resursa s psihičkim i fizičkim zdravljem nezaposlenih osoba. Podaci su prikupljeni na reprezentativnom uzorku nezaposlenih osoba u Hrvatskoj (N = 1138). Ispitano je njihovo objektivno (prihod po članu obitelji) i subjektivno financijsko stanje (izraženost financijskih briga i dostatnost prihoda za zadovoljenje različitih potreba). Subjektivno zdravlje sudionika ispitano je hrvatskom inačicom Upitnika zdravlja SF-36, psihometrijski utemeljenog instrumenta za procjenu fizičkog i psihičkog zdravlja. Dobiveni rezultati pokazuju da su i psihičko i fizičko zdravlje povezani s objektivnim i subjektivnim financijskim stanjem. Stupanj povezanosti je veći za psihičko zdravlje i za subjektivne mjere financijskog stanja. Razmotrene su teorijske i praktične implikacije ovih nalaza.