Odnos motorike i govora u materinskom i stranom jehziku - Mildner, Vesna; Deželjin, Vesna (2004)
Istražile smo međusoban utjecaj motorike i govora pri izvođenju motoričkih i verbalnih zadataka na materinskom i stranom jeziku. Testiranje je provedeno na skupini desnorukih ispitanica, studentica talijanskog jeziak na FF-u u Zagrebu. Sve su ispitanice bile izvorne govornice hrvatskog jezika, a s obzirom na stupanj vladanja talijanskim jezikom utvrđen prethodnim testiranjem podijelile smo ih u dvije podskupine. Cilj je istraživanja bio utvrditi u kojoj mjeri dolazi do interakcije između motoričke aktivnosti dominantnom odnosno nedominantnom rukom s verbalnom aktivnošću na materinskom (hrvatskom) odnosno stranom (talijanskom) jeziku. Motorička uspješnost izražena je kao broj štapića prebačenih s jedne strane stalka na drugu u vremenskim odsječcima od jedne minute. Verbalna je uspješnost izražena kao broj izgovorenih slogova i broj oklijevanja tijekom opisivanja svakodnevnih situacija u identičnim vremenskim jedinicama. Rezultati su pokazali da su dominantna (desna) i nedominantna (lijeva) ruka u drukčijem odnosu prema istodobnom verbalnom zadatku, ovisno o tome radi li se o materinskom ili stranom jeziku.
Projekt MZOS
HRV