Utjecaj motorike na govor slovenskih govornika kojima je hrvatski jezik strani jezik - Hotujac, Matea (Array, 2004)
Motorika kao sposobnost izvođenja pokreta i suvislih kretnji tijelom te govor kao prirodna sposobnost čovjeka da se sporazumijeva, dva su pojma koja se svakodnevno isprepleću. Ta dva pojma opredmećuju interakciju s kojom se neprestano susrećemo. I govor i motorika tijela, mogu djelovati samostalno, odvojeno, no u trenutku kada govor prati motoriku ili motorika prati govor, dolazi do interakcije koja ima pozitivne i negativne učinke na pojedinca. U ovom istraživanju istražuje se odnos motorike i govora u trenutku kad materinji jezik zamijenimo stranim, naučenim jezikom. Tijekom interakcije motorike i govora upravo zbog dodatne motoričke kontrole produkcije stranog jezika dolazi do smanjenja kvalitete i motoričkog i govornog djelovanja u usporedbi s istom situacijom kad se pojedinac koristi materinjim jezikom.