Seljačko pitanje u Europi između dva svjetska rata. Hrvatsko-poljske komparacije - Šute, Ivica (2007)
Seljačke stranke na području Srednje i Jugoistočne Europe organizairaju se i doživljavaju svoj puni zamah u razdoblju između dva svjetska rata. Najjače seljačke stranke razvile su se u Hrvatskoj, Bugarskoj i Češkoj, iako su značajno ulogu odigrale i u drugim zemljama. Primjer jedne takve stranke jest Piast u Poljskoj, koja u vrijeme premijera Witosa dozivljava svoj puni vrhunac. Navedene stranke između ratova nastoje uspostaviti međunarodnu suradnju kroz organizaciju "Zelene interancionale", osnovane u Pragu 20-ih godina 20. st. To razdoblje bilježi i najintenzivniji odnos hrvatskih i poljskih seljačkih prvaka. Nakon Drugog svjetskog rata vođe poljskih i hrvatskih seljačkih stranaka nastoje ponovno uspostaviti suradnju. Ovaj puta u potpuno izmjenjenim društveno-političkim okolnostima. Razdoblje komunističke prevlasti u zemljama u kojima su oni prije rata djelovali te njihova emigracija umanjile su njihov utjecaj i mogućnost daljnjeg aktivnog djelovanja u Poljskoj i Hrvatskoj.
Projekt MZOS
HRV