Prepoznavanje riječi i « prepoznavanje» neriječi - uloga fonotaktike u obradi leksičkih jedinica - Erdeljac, Vlasta (2004)
Govorne izvedbe gotovo nikad nisu savršene ; u komunikaciji neprestano nailazimo na više ili manje prepoznatljive riječi i neriječi. Iako neriječi nisu, za razliku od pravih riječi, pohranjene u našoj leksičkoj memoriji, mi ih ipak “ prepoznajemo” , odnosno brzo i spremno odbacujemo. Kako to? U ovom će se radu, na temelju Levelt-Garettove sheme mentalnoga leksikona (koncept-lema-forma), na primjerima iz hrvatskoga i engleskog jezika, prikazati osnovne razlike u pohranjivanju riječi i ne- riječi u leksičkoj memoriji. Osnovna struktura riječi će se protumačiti prema principima slogovne organizacije temeljene na načelima sonornosti, te će se sonornost kao jedno od fonotaktičkih ograničenja uključiti u model organizacije mentalnoga leksikona kao nužan (pred)procesor u obradi riječi.
Projekt MZOS
HRV