Poticanje europske dimenzije u nastavi pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija - Božić, Jasmina (2004)
Polazeći od politika i programa Europske unije za razvoj europske dimenzije u obrazovanju, analiza se usredotočuje na mogućnosti osnaženja europske dimenzije u hrvatskoj obrazovnoj politici i praksi pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). Nakon kratkog pregleda dokumenata Unije kojima se potiče uporaba IKT-a u nastavi (Rezolucija Europskog vijeća i ministara obrazovanja o mjerama za uvođenje novih IKT u obrazovanju, 1983. ; Rezolucija Europskog vijeća i ministara obrazovanja o obrazovnom multimedijskom software-u u području obrazovanja i izobrazbe, 1996. ; Plan djelovanja Europske komisije za e-Learning: Oblikovati obrazovanje sutrašnjice 2001. – 2004., 2001. ; Rezolucija Europskog vijeća o e-Learning, 2001., i dr.) i hrvatskih strategijskih dokumenata u obrazovanju (Osnova za ustroj skolstva Republike Hrvatske, 2000. ; Koncepcija promjena odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj, 2002. i dr.), slijedi pregled vodećih europskih web-portala namijenjenih razmjeni i umrežavanju osnovnih i srednjih škola zemalja Europske unije i jačanju europske dimenzije u obrazovanju (European Schoolnet, Virtual School, eSchola, itd.). Iako dio obrazovnih programa i inicijativa Europske unije Hrvatskoj još nisu dostupni, neke inicijative, primjerice MyEUROPE (http://myeurope.eun.org) omogućuju sudjelovanje škola iz cijele Europe. Istražujemo postojeće inicijative e-učenja za europsku dimenziju na hrvatskim obrazovnim portalima (Hrvatski obrazovni portal škola i dr.) i mogućnosti njihova daljnjeg razvoja i umrežavanja s europskim programima.
Projekt MZOS
HRV