Zaboravljeni projekt "Acta sancti Gaudentii Philippa Riceputija" - Nikolić Zrinka (2005)
U Arheološkom muzeju u Splitu, u ostavštini Ivana Josipa Pavlovića-Lučića, nalaze se dva kodeksa pod nazivom Acta sancti Gaudentii Filipa Riceputija, idejnog začetnika i prikupljača građe za Illyricum sacrum. Djelo je malo poznato u literaturi, a ujedno slabo istraživano i korišteno. Uz kratki prikaz životopisa Sv. Gaudencija, jedinog ranosrednjovjekovnog sveca porijeklom s hrvatskih prostora, daje se opis Riceputijevih kodeksa te se pokušava odrediti njegovo mjesto u kontekstu projekta Illyricum sacrum i njegova provenijencija.