On-line ispitivanje ličnosti: Je li elektronska verzija upitnika ekvivalentna klasičnoj? - Parmač, Maja; Galić, Zvonimir; Jerneić, Željko (2006)
U posljednje vrijeme Internet nailazi na sve češću primjenu u psihologiji, posebno u okviru psihologijskog testiranja i procjene. U pravilu se radi o izradi elektroničkih verzija već postojećih instrumenata uz implicitnu pretpostavku da se metrijske karakteristike neće razlikovati ovisno o modalitetu prezentacije materijala. Brojna istraživanja kojima se provjeravala ekvivalentnost mjerenja klasičnih (« ; papir-olovka» ; ) i elektroničkih formi upitnika u području mjerenja kognitivnih sposobnosti su pokazala da su računalni testovi snage ekvivalentni onima tipa papir-olovka dok je ekvivalentnost testova brzine upitna (Mead i Drasgow, 1993). Što se tiče upitnika ličnosti situacija je nešto složenija. Iako postoji prilično veliko slaganje u rezultatima elektroničkih i klasičnih upitnika, postoje nalazi koji upućuju da oni nisu uvijek potpuno ekvivalentni (Buchanan, 2002). Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti ekvivalentnost klasične i elektroničke verzije pet faktorskog upitnika ličnosti (IPIP 100) te ispitati njihov odnos s dimenzijama socijalno poželjnog odgovaranja. Istraživanje je provedeno na studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sudionici su ispunjavali Goldbergov 5-faktorski upitnik ličnosti i skale socijalne poželjnosti u klasičnoj i elektroničkoj formi. Dvije forme upitnika bile su pojavno identične, a razlikovale su se samo u modalitetu prezentacije materijala. U ovom radu će biti provjerena ekvivalentnost dviju verzija upitnika ličnosti usporedbom njihovih metrijskih karakteristika, provjerom međusobne povezanosti istih dimenzija te usporedbom njihovih odnosa s dimenzijama socijalne poželjnosti između dvije situacije primjene. U radu će biti raspravljene teorijske i praktične implikacije dobivenih rezultata.
Projekt MZOS
HRV