Čimbenici učinkovitog traženja i dobivanja posla u Hrvatskoj - Šverko, Branimir (Array, 2006)
Koji sve čimbenici utječu na učinkovito traženje i dobivanje posla? U pokušaju da odgovorimo na ovo pitanje proveli smo longitudinalno istraživanje na reprezentativnom uzorku nezaposlenih osoba (N = 1138). Na temelju prethodnih spoznaja razvili smo hipotetski model čimbenika traženja posla i uspješnog zapošljavanja, koji uključuje demografska svojstva, motivacijska stanja i situacijske zapreke. Pretpostavili da te varijable određuju intenzitet traženja posla, koji onda utječe na vjerojatnost njegova dobivanja. Sudionici istraživanja su ispitani 2003. godine, a njihov radni status provjeren je 2004. Regresijske analize potvrdile su većinu pretpostavljenih odnosa. Demografske varijable, financijski pritisak, deprivacija latentnih funkcija rada, socijalna podrška te psihičko i fizičko zdravlje značajno su utjecali na intenzitet traženja posla, ali je jedino fizičko zdravlje bilo značajno povezano s dobivanjem posla. Intenzitet traženja posla značajno je korelirao s dobivanjem posla, uz doprinos predviđanju ponovnog zapošljavanja iznad onoga što su objasnile kontrolne i druge predikcijske varijable. Raspravit ćemo teorijske i praktične implikacije ovih nalaza.