Antipetrarkizam Marina Držića: ironijsko-parodijska interpretacija "Grižule" - Husić, Snježana (1995)
Analizom Držićevih ironijskih i parodijskih uporaba stilema i semantema karakterističnih za prethodnu generaciju hrvatskih petrarkista pokazuje se da poetički izbor između petrarkizma i antipetrarkizma nije kod Držića isključiv, odnosno da je njegov antipetrarkizam usmjeren samo protiv generacijski i stilski omeđene vrste petrarkiranja.