Stavovi studenata prema osobama homoseksualne orijentacije - Parmač, Maja (Array, 2005)
U današnjem svijetu heteroseksualnost je norma, a prema svim seksualnim manjinama postoje jako izraženi stereotipi i predrasude. Takav odnos dovodi do toga da su muškarci i žene homoseksualne orijentacije svakodnevno meta nasilja i diskriminacije. Svrha ovog istraživanja bila je provjeriti postoji li razlika u stavovima studenata i studentica iz tri grada Republike Hrvatske (Splita, Rijeke i Zagreba) prema muškarcima i ženama homoseksualne orijentacije te je li eventualna razlika u stavovima povezana s važnošću koju sudionici pridaju vjeri u svom životu i poznavanjem osoba homoseksualne orijentacije. Ispitivanje je provedeno s ukupno 1121 sudionikom, studentima jednog od pet fakulteta (Medicinski, Ekonomski, Građevinski i Pravni fakultet te Visoka učiteljska škola) iz tri navedena grada. Stavovi prema muškarcima homoseksualcima i lezbijkama ispitivani su dvjema odvojenim verzijama skale Likertovog tipa, koja je konstruirana u okviru Ljetne psihologijske škole 2003. godine. Primijenjena je i skala socijalne distance prema muškarcima homoseksualcima i lezbijkama u odnosu na neke druge stigmatizirane skupine. Rezultati su pokazali kako muški sudionici imaju općenito negativniji stav prema osobama homoseksualne orijentacije od žena. Međutim, kada se u obzir uzme i spol homoseksualne osobe, rezultati pokazuju kako muškarci imaju negativnije stavove prema muškarcima homoseksualcima nego prema lezbijkama, dok su kod žena stavovi prema muškarcima, odnosno ženama homoseksualne orijentacije jednakog intenziteta. Također se pokazalo kako su stavovi sudionika iz Rijeke i Zagreba pozitivniji od stavova sudionika iz Splita. Sudionici kojima je vjera važnija u životu iskazali su manje pozitivne stavove prema osobama homoseksualne orijentacije. Međutim, iako religioznost utječe na stavove sudionika prema osobama homoseksualne orijentacije, njome se ne može objasniti razlika u stavovima između sudionika iz tri ispitivana grada. Stupanj prihvaćanja muškaraca homoseksualaca i lezbijki prati razlike u stavovima muškaraca i žena prema ove dvije skupine, ali ukazuje na izraženije predrasude nego što je to dobiveno skalom stavova. Poznavanje osoba homoseksualne orijentacije pridonosi pozitivnijim stavovima prema njima.