Analiza litičkog i faunskog materijala mezolitičkih i ranoneolitičkih slojeva pećine Zemunice u Biskom - Šošić, Rajna (Array, 2006)
Rad donosi preliminarne rezultate analiza litičkog i faunskog materijala iz ranoneolitičkih (impresso kultura) i mezolitičkih slojeva pećine Zemunice u Biskom. Lokalitet je istraživan prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja na dionici Dugopolje – Bisko Jadranske autoceste. Debljina kulturnog sloja je između 3 i 5 m, a ustanovljena je stratigrafija od kasnog gornjeg paleolitika do ranog brončanog doba. Iako je s obzirom na površinu pećine istražen vrlo mali prostor, prikupljeni su mnogobrojni ostaci ljudske djelatnosti (mnogobrojna vatrišta, ulomci keramičkog posuđa, te litički i faunski ostaci) koji upućuju na intenzivno korištenje pećine. U radu se iznose podaci o ustanovljenim razlikama u tipologiji i tehnologiji cijepanog litičkog materijala iz razdoblja mezolitika i ranog neolitika, rezultati zooarheološke analize, te pretpostavke o namjeni pećine tijekom tih razdoblja na temelju navedenih rezultata.