Nastanak povijesnog spomenika i problem geneze hrvatske povijesti umjetnosti u prvoj polovici 19. stoljeća - Špikić, Marko (2006)
Izlagač raspravlja o problemu preobrazbe interesa i metodologija u istraživanju starina u prvoj polovici 19. stoljeća te o genezi povijesno-umjetničke metodologije u Hrvatskoj. Ističe ulogu austrijskih istraživača toga doba (P. Nobile, A. von Steinbuechel, J. C. Arneth, J. G. Seidl) u stvaranju novih epistemoloških načela u arheološkom otkrivanju i konzerviranju hrvatskih kulturnih spomenika.
Projekt MZOS
HRV