Pavao Vuk-Pavlović i Rabindranath Tagore - Gonc-Moačanin, Klara (Array, 2003)
Pavao Vuk-Pavlović vrlo je zaslužan za upoznavanje naše sredine s velikim bengalskim picem Rabindranathom Tagoreom (1861-1941). Samo godinu dana nakon što je Tagore 1913. dobio Nobelovu nagradu, Vuk-Pavlović je preveo pjesnikovu lirsku zbirku "Gitanđali". Tagoreova drama "Chitra" u Vuk-Pavlovićevu prijevodu imala je premijeru u Hrvatskom narodnom kazalištu 2. listopada 1915. u režiji A. Verlija ; prijevod je bio objavljen tek 1940. U rukopisu su ostali Vuk-Pavlovićevi prijevodi još dviju Tagoreovih drama ; to su "Malini" i "Kralj tamne izbe". U svome ću referatu, na osnovu Vuk-Pavlovićevih prijevoda Tagoreovih djela, nastojati osvijetliti njegov odnos prema velikome indijskom piscu.