Sučelja prema digitalnim sadržajima - Vrana, Radovan (Array, 2006)
U općem smislu, sučelja predstavljaju najistaknutiji javni dio nekog informacijskog sustava. Da bi pristupio digitalnim sadržajima, korisnik se mora poslužiti sučeljem. Stoga je nužno razumjeti načela na temelju kojih korisnička sučelja nastaju. Autori poput Galitza sugeriraju načela koja bi trebala biti podlogom dizajnu bilo kojeg sučelja, među kojima se izdvajaju estetika sučelja, nedvosmislenost vizualnog, konceptualnog i lingvističkog dijela sučelja, kompatibilnost s korisnikom i zadatkom kojega korisnik želi dovršiti u interakciji s informacijskim izvorom putem sučelja, mogućnost povratka na prethodni korak u interakciji itd. Krajnji cilj procesa dizajna kvalitetnog sučelja prema bilo kojoj vrsti sadržaja, njegova je neprimjetnost, odnosno, što manje skretanje pozornosti korisnika na same karakteristike sučelja, i omogućavanje korisniku da se usredotoči na pristup digitalnim sadržajima, poput onih u npr. digitalnom knjižnicom. Razvoj sučelja predstavlja sferu interesa različitih područja ljudskih djelatnosti i profesija, od grafičkih dizajnera, programera do psihologa i bibliotekara nudeći korisniku nova rješenja pristupa digitalnim sadržajima. Također, razvoj sučelja svoje temelje ima u standardima, smjernicama i preporukama koje određuju njegov pravac, te koji mogu pomoći ali i odmoći uklapanju sučelja u određeni informacijski sustav. Sučelja mogu poslužiti i za evaluaciju informacijskog sustava. Na temelju iskustva stečenog u interakciji s informacijskim sustavom putem korisničkog sučelja, korisnik može donijeti odluku o uspjehu ili neuspjehu svojeg pristupanja digitalnim sadržajima, te svojim ponovnim dolaskom ili nedolaskom na Internet adresu izvora digitalnih sadržaja ocijeniti kvalitetu informacijskog sustava kojemu je pristupao. Ovaj rad ima cilj ukazati na određene konceptualne postavke razvoja sučelja koje mogu pomoći boljem razumijevanju uloge sučelja u pristupu digitalnim sadržajima.